VM – Världsmästerskapen i ishockey

Att vinna sm-guld är en sak men att vinna världsmästerskapen i ishockey är en svårslagen bedrift. Sverige har faktiskt stått som segrare ett antal gånger, vi skriver ut statistik lite längre ner i texten.

Det allra första världsmästerskapet spelades 1920. VM skulle sedan spelas vart fjärde år och 1924 så beslutade man att spela VM tillsammans med de olympiska spelen (OS). Ända fram till 1968 spelade man dessa gigantiska evenemang sida vid sida. Men efter det beslutade man att flytta på dem och spela det som en separat turnering i stället. Från 1931 spelas man VM varje år. Man har spelat VM under hela perioden förutom under andra världskriget, då upphörde VM och kom inte igång förrän ett par år senare. Nu pratar vi också om herrarnas världsmästerskap. Damernas VM började så sent som 1990 och även där man Sverige gjort bra ifrån sig. Kanada dominerar dock damernas VM med 10 guld av 15 VM-spel totalt. De svenska damerna har inte vunnit guld än, som bäst har man kommit på bronsplacering två gånger.

Det senaste VM spelades i Vitryssland och i Minsk. Mästerskapen pågick mellan den 9-25 maj 2014 och det lag som segrade var Ryssland. Andraplatsen tog Finland och vi (Sverige) tog hem bronset.

I landslaget har svenska spelare fått en enorm språngbräda till en lysande karriär inom ishockey. Det är utan tvekan mängder med talangscouter med på matcherna som letar efter nya stjärnor till sina ligor. Speciellt till NHL. Peter Forsberg är en spelare som har gjort succé i det svenska herrlaget i ishockey. Det var dock inte under ett VM som har imponerade på alla med sina färdigheter. En OS-final 1994 är oförglömlig. Många som såg den vet säkert vart man befann sig då straffläggningen hade börjat när övertiden tog slut i matchen mot Kanada. OS spelades då i Lillehammer i vårt grannland Norge. Tommy Salo och Corey Hirsch är målvakterna som står i mål när det är dags för straffar. På de sista och avgörande straffslagen är det Peter Forsberg som ska lägga den för Sverige. Han sätter den med en specialfint som han har tränat på och blir otroligt hyllad. Sedan är det dags för Paul Kariya från Kanada att ställas öga mot öga med Tommy Salo. Kariya närmar sig målet och Salo lägger sig ner, Kariya skjuter sedan högt men Salo lyckas rädda pucken genom att lägga upp ett ben i luften. Då blev Sverige OS-vinnare i ishockey. Det är inte ett VM-minne men det är en stor bedrift av det svenska herrlandslaget och otroligt givande för den svenska hockeyn också.

Här kommer statistiken på antal guldmedaljer som alla nationer har tagit i världsmästerskapen. Vi tar uteslutande med guldmedaljer i denna uppställning, silver och brons lämnar vi för denna gång.

Medaljligan (Guld)

Ryssland 5
Sovjetunionen 22 (Totalt 27)
Kanada 24
Tjeckien 6
Tjeckoslovakien 6 (Totalt 12)
Sverige 9
USA 2
Finland 2
Storbritannien 1
Slovakien 1
Schweiz 0
Tyskland 0
Västtyskland 0
Österrike 0

Kommande världsmästerskap är följande:

2015 i Tjeckien
2016 i Ryssland
2017 Tyskland/Frankrike
2018 i Danmark