Korpidrotten i Sverige

Även om man inte kan utöva idrotten på elitnivå så finns det alternativ för dem som vill fortsätta med sin passion fast man har blivit äldre.

Ibland så fungerar det inte och livet kan ta flera vändningar som gör att man måste prioritera annat. Det kan hända att man vill satsa på fotbollen men man räcker inte hela vägen fram och måste då ställas inför ett ultimatum, satsa på sporten och lägga ner allt annat eller gör tvärtom. Ungefär så kan det se ut. Fast det är många som fortsätter att ha den där passionen för en sport fast man har lämnat ett aktivt spel för länge sedan. Det är ofrånkomligt att stänga av känslorna helt om man har spelat länge. Att utöva sin sport är också ett sätt att fortsätta hålla uppe sin kondition och hälsa, därför kan man återkomma för att inte stanna av. Det är där Korpidrotten kommer in i bilden. När man blir äldre så finns det inga lag som är till för träningar och enstaka spel, då måste man vara väldigt duktig och ägna all sin tid för det. Men med Korpen är det annorlunda.

Korporationsidrott

Rubriken är hela namnet för det som oftast brukar kallas för ”korpidrott” eller ”korpen”. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet bildades 1945 och är uppbyggd av flera olika föreningar i Sverige. Statistik som är hämtad från 2011 visar att det fanns lite drygt 380 föreningar i Sverige.

Det går ut på att ungdomar och vuxna ska kunna sammansluta till grupper eller gå dit med vänner och familj. Det är ett ställe där man kan umgås och träna tillsammans. Varje förening är fristående och bestämmer själva vad man ska göra med sina idrotter. Som medlem får man en chans att spela tillsammans med andra likasinnade och helt enkelt förbättra sin kondition och välmående. Det är bevisat att träning ger en positiv effekt på det allmänna måendet. Det är också en perfekt plats för företag och anställda att gå om man vill träna tillsammans och utnyttja olika friskvårdserbjudande. Gå dit själv eller starta ett eget korplag, det är så flexibelt med korporationsidrott.

Medlemsavgifterna kan variera beroende på vilken förening man tillhör. Men de kan ungefär se ut så här:

  • Personligt medlemskap 200 kr / år
  • Ungdom tom 20 år 50 kr/år
  • Kamratlag 400 kr
  • Medlemsförening 600 kr
  • Medlemsföretag 600 kr

Som ni ser finns det många val när det gäller korpen. På tal om val så finns det mängder med olika sporter och aktiviteter att välja mellan. Det finns två grupper. Den ena heter ”gruppträning” och den andra ”lagidrott”.

Gruppträningens populäraste aktiviteter är bland annat gympa, vattenträning, Zumba, box och spinning. Det finns över 1700 instruktörer som håller i dessa aktiviteter runt om i landet.

Inom lagidrotterna är det fotboll, innebandy, bowling och boule som är populärast och utövas av flest människor.

För att hitta en förening på din ort så besöker du helt enkelt korporationsidrottens hemsida och letar dig fram. Länken till startsidan är http://www.korpen.se/ och vill du söka efter en förening går du direkt till http://www.korpen.se/Utovare/Hittadinforening/