Leksand – det går upp och ner

De som är fans till ishockeylaget Leksands IF har de senaste åren varit med om många prövningar. Att påstå att klubben har varit en stabil SHL-klubb är att ta i, och de så kallade “återtågen” har blivit generande många sedan den första gången Leksand åkte ur SHL/Elitserien säsongen 2000/01. Att vara Leksandssupporter är inte en dans på rosor, men eftersom det kan räknas mer som ett kall att hålla på de vitblå än något annat finns inget alternativ.

En berg och dal-bana i två decennier

Leksand hade en storhetstid på 1960- och 1970-talet. Med stora profiler i laget kunde man inkassera inte mindre än fyra SM-guld på sju säsonger. Sedan dess har det gått lite mer knackigt för klubben, även om det under några säsonger på 1980- och 1990-talet var nära att det blev ytterligare ett SM-guld. 2000-talet har emellertid inte varit någon särskilt lyckad period för leksingarna.

LIF hade ingen bra säsong i Elitserien 2000/01 och var ganska tidigt avsågade i kampen om att säkra nytt kontrakt. Genom en satsning av det större slaget lyckades klubben dock göra sejouren i Hockeyallsvenskan ettårig. Säsongerna 2002/03 och 2003/04 återfanns klubben i Elitserien på nytt. Perioden i finrummet följdes dock av ytterligare en sejour i Hockeyallsvenskan och sedan en ny säsong i Elitserien. Därefter spelade Dalarnas stolthet i den näst högsta serien i sju raka säsonger. Uppflyttningen var nära ett par gånger, men det ville sig inte riktigt. Det gjorde det dock säsongen 2012/13 då uppflyttning på nytt var ett faktum. Efter den andra säsongen på rad i SHL blev det åter en säsong i Hockeyallsvenskan. Sedan följde bragdsäsongen 2015/16, som av en av spelarna har jämförts med att träffa en miljonjackpott på något av Sveriges svenska casino på nätet.

Bragden säsongen 2015/16

Säsongen 2015/16 stod Leksands IF för en av de största bragderna i svensk ishockeyhistoria. Klubben inledde säsongen på ett miserabelt vis i Hockeyallsvenskan men lyckades på något märkligt vis vända skutan efter jul och när gruppspelet var över parkerade Leksand på en fjärdeplats i tabellen. Med den positionen fick klubben en plats i Slutspelsserien där man lyckades nå förstaplatsen, detta genom att besegra ärkerivalen Mora med 6-0 hemma i Tegera Arena i en direkt avgörande drabbning. Lite extra intressant var att Leksand var piskade att vinna med minst fyra mål för att ordna avancemang. Med kniven mot strupen stod leksingarna upp till 100% för sin hemmapublik.

Förstaplatsen i Slutspelsserien gav en plats i direktkvalet till SHL. Här ställdes LIF mot Modo. Det blev en osannolikt rafflande matchserie som gick över alla sju matcher. Modo inledde med att tvåla till leksingarna med 5-0 hemma i Fjällräven Center i Örnsköldsvik och med 4-0 i Leksand. I det skedet var det inte mycket som talade för att leksingarna skulle kunna ta klivet upp i hockeyns finrum igen. Med två vinster med 2-1, varav en i sudden, var matchserien dock jämn igen och leksingarna fick smak på avancemang.

Glädjen var emellertid kortvarig och i den femte matchen i Örnsköldsvik fick LIF en lektion i matchen som slutade 7-1 till hemmalaget. En äkta leksing ger sig dock aldrig, och i en extremt spännande batalj i Tegera Arena i den sjätte matchen i serien lyckades hemmalaget återigen kvittera. Det hela skulle därmed få avgöras i en sjunde och direkt avgörande match i Örnsköldsvik. Här lyckades Leksand vinna med 4-3 i sudden och avancemanget var ett faktum. Mot alla odds och trots alla underlägen lyckades Leksand med uppgiften att klara återtåget.

Sveriges mest populära lag

Det är många hockeyfans i Sverige som har Leksand som favoritlag, även om de inte har någon direkt koppling till vare sig Leksand eller ens Dalarna. Det är också många som har LIF som “andralag”. Supporterkulturen är förmodligen en anledning till detta. Leksands IF är en klubb med en mycket rik supporterkultur och det är något som är attraktivt för många. Ingen annan klubb har till exempel så många lokala supporterföreningar som LIF. Tokiga Masar, som samlar supportrar i södra Sverige, har till exempel flera tusen medlemmar.