Patrick Roy, en av NHL´s bästa målvakter genom tiderna

För alla hockey intresserade så är namnet Patrick Roy naturligtvis något som vi känner till. Denna målvakt med unika förmågor, och vighet har blivit en av de största genom tiderna i NHL´s historia.

Patrick Roy som föddes i Quebec den 5 oktober 1965 är nu 49 år och huvudtränare i NHL-serien för sitt forna lag, Colorado Avalanche. Under sin karriär som toppmålvakt så spela Patrick Roy i Montreal Canadiens i tio år, och avslutade sin stora karriär i just Colorado Avalanche där han var aktiv målvakt under åtta år.

Under sin aktiva karriär som målvakt i NHL, så var Patrick Roy med och vann Stanley Cup hela fyra gånger. Två gånger med Montreal Canadiens, och två gånger med Colorado Avalanche. Denna mycket talangfulla, och skickliga målvakt har så många utmärkelser att det är omöjligt att få med alla dessa i en liten artikel. Bland annat så vann Patrick Roy Conn Smythe Trophy tre gånger under sin karriär, vilket är en utmärkelse för att vara den mest värdefulla spelaren i NHL under ett slutspel.

Efter en avslutad karriär som en av NHL´s bästa spelare genom tiderna, så har Patrick Roy 2006 blivit invald i Hockey Hall of Fame. 1998 så gjordes en lista på de 100 bästa spelarna i NHL´s historia. Denna lista gjordes av tidningen The Hockey News tillsammans med 50 experter med spelarbakgrund i NHL, eller journalistisk bakgrund. Där hamnade Patrick Roy på en total 22:a plats, och kom på fjärde bästa plats av alla NHL´s målvakter genom tiderna.

Patrick Roy var också känd för att vara vidskeplig under sin långa karriär, som varade i 18 år. Innan match, så skrev han bland annat sina barns namn på sin klubba, och samlade puckar från alla de matcher som han hållit nollan i.