Bandy, som fotboll fast med snabbheten av ishockey

Att spela bandy, är som att vara på en fotbollsplan på vintern. Skillnaden är isen, skorna har skenor och kallas skridskor och bollen är liten. Fort går det också, nästan med samma snabbhet som ishockey, kanske snabbare. När vi tittar på ishockey, så är ju rinken så liten att det ser ut att gå mycket fortare än det egentligen gör.

I vilket fall så är bandy en sport som spelas med 11-mannalag, där alla har klubba utom målvakten. Perioderna, är precis som i fotboll 45 minuter vardera. Ett snabbt spel som roar. Speciellt för oss svenskar, eftersom vi har haft topplaceringar inom internationell bandy längre än vad vi haft det i någon annan sport.

Lite historia om bandy, och dess ursprung.

Att spela bandy, kommer egentligen från de nordliga delarna av England, där Bury on Fen anses vara orten där bandyspelande kom till. Det var i mitten av 1800-talet. Första bandymatchen, som kallas ”Hockey on ice”, spelades 1875 i Crystal Palace. Efter detta startades många bandyklubbar runt om i England, och det skrevs 1891 en officiell regelbok i samband med bildandet av NBA, dåvarande National Bandy Association.

Efter detta blev bandy efter OS 1952, en gren i de olympiska spelen, och efter att bandyspelande blev mera internationellt tillkom anpassade regler till det gamla regelverket. De internationella regler som idag gäller härstammar från en anpassning till att använda nordiska klubbors längd, och forna sovjetunionens sargsystem.

Vilka toppar internationell bandy?

Sedan den första matchen spelades mellan Sverige och Sovjetunionen, redan 1955, så har dessa två lag legat i internationell bandy´s toppskikt. Den matchen slutade 3-3, och efter detta vann Sovjetunionen alla matcher mot Sverige under lång tid. Både Sovjetunionen och Sverige har en massiv rad av guldmedaljer inom internationell bandy. Dessa två lag, med några kommande uppstickare, fortsätter att förgylla internationell bandy`s tittarvärde.

Med det i tankarna så är det bara att ta på sig vinterjackan, och kila iväg till nästa hemmamatch i din lokala serie. Vem vet, kanske du ser din hemma favorit i ett internationellt bandymästerskap inom en snar framtid.