Foppatoffeln – Ishockeyproffset som blev skodistributör

foppatoffel crocs
foppatoffel crocs

Peter Forsberg är känd i Sverige och världen för att vara en av de bästa ishockeyspelarna genom tiderna. Men hos oss är han också känd för att ha plockat in en skosuccé till landet, nämligen den så kallade ”Foppatoffeln”.

Peter Forsberg vad inte den som började tillverka skona, allt började egentligen när han blev skadad under ett par matcher. Peter hade fått en hälskada och för rehabilitering använde han dessa skor som var tillverkade av ett mjukt plastmaterial. Skorna heter egentligen Crocs, som också är företagsnamnet på de som tillverkar dem. Peter spelade ishockey i Colorado där företaget grundades och han fick en ide att importera dessa till Sverige.

Forspro importerade

Peter började importera modellen ”Cayman” genom sitt företag Forspro. Det blev en succé med de nya ”Foppatofflorna”, men det varade inte så länge. Kort efter lanseringen började kopior av skorna komma ut i handeln och snart hade nästan varje sko- och livsmedelsbutik ett lager med liknande skor. Priset för Peters importerade original var mellan 500-700 kr paret, men piratkopiorna som ibland var minst lika bra kostade runt 100 kr paret.

Skorna är en vanlig syn på marknader runt om i landet där man kan köpa dem för ett väldigt bra pris.

Nya modeller som ska öka försäljningen

Crocs och Forspro har dock försökt att utveckla iden och plockar nu hem fler modeller med skor. Nu finns det vanliga skor, inte tofflor. Skorna ser mycket bättre ut men har samma sköna känsla som sin föregångare.